Bursztyn – jakie ma właściwości?

It takes approx. 4 minutes to read this article

Doceniają go jubilerzy, medycy, a także kosmetolodzy. Bursztyn, nazywany niegdyś Złotem Północy, znany jest ze swoich licznych właściwości ozdobnych i leczniczych.

Bursztyn jest skamieniałą żywicą drzew iglastych rosnących przed 50 milionami lat. Występuje w postaci żółtych albo brunatnych bryłek i został doceniony już w starożytności. Specjaliści twierdzą, że wpływa on korzystnie na psychikę oraz pracę serca i tarczycy. Kosmetolodzy natomiast podkreślają jego korzystne działanie na urodę.

Jak działa bursztyn?

Bursztyn działa przede wszystkim energetyzująco, bakteriobójczo i antyoksydacyjnie. Jego początki zastosowania w kosmetyce datuje się na XIX wiek, kiedy zaczęto produkować z niego liczne balsamy, maści oraz nalewki. Dzisiaj stosuje się go między innymi w szamponach, maseczkach i odżywkach. Skutecznie wzmacnia on włosy oraz regeneruje ich cebulki. Dodatkowo jest on też często stosowany jako składnik soli do kąpieli. Dzięki swoim nawilżającym właściwościom sprawia, że skóra staje się piękniejsza i gładsza w dotyku. Popularne jest także stosowanie gładkich kamieni do delikatnego masażu, a także w niezbyt gorącej kąpieli.

Niezwykłe właściwości kwasu bursztynowego

Specyficzne właściwości lecznicze oraz kosmetyczne bursztyn zawdzięcza biostymulatorowi, jakim jest kwas bursztynowy. To on uczestniczy w cyklu przemian biochemicznych prowadzących do powstania ATP, czyli magazynu energii, z którego organizm może czerpać życiodajną energię. Bursztynowy biokompleks pobudza metabolizm, skutecznie regeneruje skórę, wnikając w jej najgłębsze warstwy oraz niszczy wolne rodniki, hamując tym samym proces starzenia. Skóra jest dzięki niemu jędrniejsza, odzyskuje blask, świeżość i piękny koloryt, a także wygląda na wypoczętą. Dodatkowo przywraca naturalny odczyn skóry i poprawia jej ogólną kondycję. Nie można zapomnieć o jego właściwościach dezynfekujących.

Bursztyn bałtycki niezwykle cenny

Bursztyn bałtycki słynie z najwyższej zawartości cennego kwasu bursztynowego (zajmuje on aż 3–8% całej jego masy). Co ciekawe, kamienie z innych mórz nie zawierają go w ogóle albo znacznie poniżej 3%. Bursztyn, jeżeli ma być wykorzystany do celów kosmetycznych, powinien być długo oraz wolno mielony. W trakcie jego rozdrabniania następuje rozerwanie wiązań oraz uwolnienie elektronów i substancji aromatycznych, które występują w żywicy. Zwiększa to aktywność biologiczną bursztynu oraz jego działanie regenerujące. Na świecie słynna stała się seria polskich kosmetyków Pollena Ewa z Łodzi, która wyprodukowała linię Bioenergetic, w której skład wszedł zmikronizowany bursztyn (z zachowanymi jego właściwościami energetycznymi). Linia zyskała między innymi Złoty Medal na Światowej Wystawie Wynalazków i Innowacji Eureka 2000 w Brukseli.

Bursztyn w salonach SPA

Wiele salonów SPA ma w swojej ofercie zabiegi z wykorzystaniem bursztynu. Popularnym jest energizująco-dotleniający zabieg na twarz, który wykonuje się z wykorzystaniem kosmetyków zawierających ekstrakt z bursztynu i jest on połączony z masażem tymi kamieniami. Dla kogo jest on polecany? W szczególności osobom o skórze dojrzałej, na której widoczne są oznaki starzenia, niedotlenionej, zestresowanej oraz o szarym kolorycie. Dzięki zabiegowi cera odzyskuje młody wygląd oraz jędrność i nawilżenie. Staje się też widocznie gładsza.

Dla kogo kosmetyki z bursztynem?

Kosmetyki z bursztynem są polecane przede wszystkim dla cer dojrzałych, zmęczonych i suchych. Każda posiadaczka cery wymagającej intensywnej rewitalizacji z pewnością doceni kosmetyki z bursztynem. Skutecznie nawilżają i natłuszczają one cerę, a także zmniejszają jej szorstkość oraz widoczność zmarszczek. Pobudzają metabolizm skóry, regenerują ją i zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników. Co więcej, efekt odmładzający kosmetyków z bursztynem doskonale podkreśla fakt, że sprzyjają one regeneracji komórek oraz pełnią rolę naturalnego filtra przeciwsłonecznego.

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

two + 13 =